Как да почистим дома с етерични масла и натурални съставки

Как да почистим дома си, с етерични масла и изцяло натурални съставки?

Можем да почистваме домовете си по естествен начин, избягвайки много от токсичните съставки на готовите препарати, като използваме етерични масла и някои основни средства, които вероятно вече много от Вас имат под ръка.

Ако сте готови да започнете да правите свои собствени продукти за почистване на дома, ще са Ви необходими:

 • Бял оцет
 • Сода за хляб
 • Дестилирана вода
 • Спирт/Алкохол
 • Сапун за съдове
 • Зехтин
 • Етерични масла

Някои важни неща, които трябва да имате предвид, преди да използвате домашно приготвени почистващи препарати:

 • Съхранявайте домашни почистващи препарати в стъклени съдове, тъй като етеричните масла могат да разградят пластмасата с течение на времето.
 • Най-добре е бутилката да бъде в тъмен цвят и да се съхранява на тъмно място, така че слънчевата светлина да не разгражда маслата.
 • Въпреки че можете да използвате обикновена чешмяна вода в домашно приготвени почистващи препарати, дестилираната вода е по-малко вероятно да мухляса.
 • Тъй като етеричните масла не се смесват добре с вода (или оцет), не забравяйте да разклатите добре спрей бутилките всеки път преди употреба.
 • НЕ използвайте почистващи препарати с оцет върху мрамор, тъй като те могат да оцветят.
 • Избягвайте да използвате етерични масла от лимон или портокал върху килими или плат, тъй като те могат да оцветят.

Добавянето на етерични масла към почистващите продукти помага за повишаване на почистващата сила и предоставя допълнителни ползи за здравето.

Кои етерични масла са най-добри за почистване?

Лавандула

Лавандулата е чудесен избор за почистване на дома. Почиства и освежава, като същевременно действа успокояващо.

Освен това е антимикробен, антисептичен и антиалергичен. А й мирише на пролет!

Етерично масло от Мента

Мента

Ментата е прохладна и освежаваща, което я прави чудесна за пръскане и разпръскване. Той е антибактериален, противогъбичен, антимикробен и антисептичен, както и антиалергенен.

Лимон

Етеричното масло от лимон е типично масло за почистване дори на най-трудните, най-упорити замърсявания. Маслото от лимон е антимикробно, антибактериално, антисептично и противогъбично. Освен това разтваря мазнините като никое друго масло и оставя къщата ви да мирише свежо на лимон, без никакви груби синтетични аромати.

Портокал

Подобно на лимоновото масло, портокаловото масло също върши чудесна работа при обезмасляване и дълбоко почистване. Той също така действа като отличен лак за дърво и антисептично и антибактериално. Той също така помага за стимулиране на имунната система, така че е чудесен за освежаване на дома ви, както и за поддържане на здравето!

Чаено дърво

Маслото от чаено дърво е мощен съюзник за почистване и дезинфекциране. Това е антивирусно, антибактериално, противогъбично, антисептично и антимикробно и като такова е фантастично масло, към което да посегнете, когато сте изправени пред почистването на най-замърсените кътчета, като душове и тоалетни!

Лесни рецепти за почистване с етерични масла

Универсален почистващ препарат с етерични масла

Използвайте този спрей навсякъде, където обикновено използвате универсален почистващ препарат. Кухненските плотове, тоалетите, подовете, хладилникът, масите и кухненската мивка.

ВНИМАНИЕ: НЕ пръскайте върху Мрамор. Оцетът може да оцвети и разруши мрамора

Съставки

Комбинирайте всички съставки във вашата стъклена бутилка с фуния и я разклатете добре.

Домашно средство за почистване на прозорци и стъкла

Комбинирайте всички съставки в бутилка със спрей и разклатете добре преди употреба. Напръскайте върху прозорци, огледала и всякакви видове стъкла.

* Съвет: За блясък без ивици, използвайте вестник или кърпа от микрофибър, за да избършете прозорците.

Антибактериален домашен почистващ препарат за баня

Смесете заедно содата за хляб и етеричните масла и съхранявайте в буркан. Когато сте готови за употреба, поръсете малко в мивката, ваната или тоалетната и напръскайте с бял оцет (можете също да напръскате сместа от сода за хляб с вашия домашен универсален почистващ препарат). Оставете содата за хляб да се пени за около минута и след това избършете или изтъркайте с мокра кърпа или почистващ препарат за тоалетна. Изплакнете всички останали остатъци в тоалетната или в канализацията.

Лак за дърво с портокалово масло

Комбинирайте всички съставки в буркан с капак и разклатете добре непосредствено преди употреба. Използвайте парцал, за да разтриете маслото върху дървени повърхности, включително подове, плотове, шкафове, мебели и дървени дъски за рязане. Оцетът помага за почистването, а маслата помагат на дървото да блести и да мирише страхотно!

Домашен обезмаслител за кухня

Смесете всички съставки заедно в бутилка със спрей и разклатете добре. Напръскайте върху кухненски плотове, котлони, фурни или където и да е другаде, от която трябва да разтворите мазнината.

И нещо много важно – Не забравяйте да надпишете вашите домашни почистващи продукти!

Ако публикацията Ви е харесала, споделете я със своите приятели.

 

Източник: thehouseandhomestead.com

Шафранът – ползи за кожата и тялото

Има причина шафранът да е една от най-скъпите подправки в света. Трудността, с която се приготвя, и ароматният му вкус не са единствените причини за това. Тази скъпа подправка може да се похвали и с множество ползи за тялото и кожата.   Шафранът е ценна съставка...

Прах от хибискус за силна и блестяща коса

Хибискусът е древно средство за поддържане на здрав скалп и ефективно средство против преждевременно побеляване на косата. В Аюрведа, хибискусът е една от най-известните билки за стимулиране на растежа на косата. Предимства на хибискуса: спира косопада прави косата...

Портокалова кора на прах – ползи, начин на употреба, рецепти

Портокаловата кора на прах е естествен билков прах за красива кожа. Прахът от портокалова кора притежава толкова много ползи, че ако искате да го включите в ежедневната си грижа за кожата и дори в грижата за косата, ще бъдете очаровани от резултата.   В тази...

Свързани публикации

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.

0

Pin It on Pinterest

Share This